EN | TR

Çift Anadal / Yandal Programı

TARSUS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL, YAN DAL PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA İLKELERİ 
1. Üniversitemiz bünyesindeki programlarda yürütülen Çift Anadal, Yan Dal eğitimine ilişkin işlemler, ‘Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’ hükümlerine göre yürütülmektedir. 
2. Çift Anadal, Yan Dal programı açma teklifi ve Çift Anadal, Yan Dal açılması talep edilen programların müfredatları, kontenjanları ile varsa özel koşulları ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine Üniversitemiz senatosunun onayı ile kesinleşir ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür. Programların öğrencisi bulunmayan sınıfları için Çift Anadal, Yan Dal programı açma teklifi yapılamaz. 
3. İlgili Dekanlık/Müdürlük; her akademik yılın başında Çift Anadal, Yan Dal programının kontenjanlarını, başvuru tarihlerini ve varsa özel şartlarını belirterek ilan eder. Çift Anadal, Yan Dal programının başvuru, değerlendirme ve sonuçların ilanı ilgili akademik birim tarafından yürütülür. 
4. Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, Çift Anadal, Yan Dal programına kabul edilecek yıllık toplam öğrenci sayısı, ilgili programın o yılki ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirlenen öğrenci sayısının %20’sinden az olmamak üzere belirlenir.
5. Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim yapılan programlarda yabancı dil yeterlik koşulunu yerine getiremeyen adaylar, yabancı dil yeterlik sınavına alınırlar. Yeterlilik sınavını geçemeyen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz. 
6. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde kullanılan başarı sıralaması kriteri Çift Anadal, Yan Dal programına başvuru yapacak adaylar içinde geçerlidir. 
7. Öğrencinin Çift Anadal, Yan Dal programına başvurabilmesi için: 
a. Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, Yönetmelikte belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir. 
b. Başvurduğu döneme kadar anadal programında müfredatı gereği eksik ve başarısız dersinin bulunmaması gereklidir. 
c. Başvuru sırasındaki genel not ortalamasının, Çift Anadal için en az 3.00, Yan Dal için en az 2.50 olmalıdır. 
d. Çift Anadal lisans başvurusu için öğrencilerin programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle ilk % 20 de bulunması gerekmektedir. 
e. Öğrencilerin Çift Anadal eğitimi süresince, anadal programına ait genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 70’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir. ( 4’lük sistemdeki not aralıklarının 100’lük sisteme çevrilmesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın not dönüşüm tablosu kullanılır.) 
8. İlgili Dekanlık/Müdürlük Çift Anadal, Yan Dal açılması için teklifte bulunacağı programların ders ve sınav programlarının hazırlanmasında, öğrencilerin anadal programları ile ders çakışmalarını engelleyecek tüm önlemleri almakla yükümlüdür. 
9. Çift Anadal, Yan Dal programlarındaki derslerin belirlenmesinde ve bunların alınacağı dönemlerin planlanmasında görev almak, ders programlarındaki çakışmaların önüne geçilecek önlemlerin alınması ve Çift Anadal, Yan Dal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere ilgili Fakülte Dekanlığı/Yüksekokul Müdürlüğü tarafından öğretim üyeleri arasından bir Çift Anadal, Yan Dal Programı Koordinatörü görevlendirilir. Çift Anadal, Yan Dal Programı Koordinatörü öğrencilerin Çift Anadal, Yan Dal programındaki danışmanları ile iletişim halinde görev yapar. 
10. Çift Anadal öğrencileri her eğitim öğretim yarıyılı başında kayıt yenileme işlemleri sırasında anadal ile birlikte toplam 40 saatlik ders yükünü geçemez. Öğrencilerin devam şartını sağladıkları ancak başarısız oldukları dersler bu sınırın dışında tutulur. 
11. Anadal programında kayıt donduran öğrencinin, Çift Anadal, Yan Dal programlarında da kaydı dondurulmuş sayılır. 
12. Çift Anadal ve Yan Dal öğrencileri, Tarsus Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin yanında Üniversitemiz senatosunun eğitim öğretimle ilgili aldığı kararlara uymak zorundadırlar.